Növénybiotechnológiai Tanszék

Növénybiotechnológiai tanszék

Utolsó frissítés: 2022 január 20.

A 2021 februárjában létrehozott Növénybiotechnológia tanszéket öt kutatócsoport alkotja. A tanszék kutatási profiljában meghatározó figyelem irányul a kultúrnövények gazdasági szempontból kiemelt jelentőségű tulajdonságainak molekuláris és epigenetikai vizsgálatára, az abiotikus és biotikus stresszahtásokkal kapcsolatos védőmechanizmusok tisztázására, és a genomszerkesztési eljárások fejlesztésére.

A tanszék vezetését 2021. február 1-től Dr. Hegedűs Attila egyetemi tanár látja el.
​​​​​​​


Dr. Hegedűs Attila

egyetemi tanár
​​​​​​​Telefon: +36-1/305-7698
Iroda: MATE Budai Campus, A ép. 24. Budapest, Ménesi út 44.,
E-mail: Hegedus.Attila@uni-mate.hu​​​​​


​​​​​​​​​​​​​A tanszék jelentősebb együttműködései, oktatási tevékenységei:

Oktatási tevékenység: Az Agricultural biotechnology MSc szak koordinálása és a tantárgyak többségének gondozása és oktatása, a Budai Campuson; a növénygenetika, növényi biotechnológia és növénynemesítés témakörökben számos tantárgy gondozása a magyar és angol nyelvű Kertészmérnök BSc, Szőlész-borász BSc, Kertészmérnök MSc és Szőlész-borász MSc képzéseken, valamint a Kertészmérnöki és Élelmiszertudományi Doktori Iskolák programjaiban.

Burgonyakutatás Csoport

Burgonyakutatás Csoport

A Burgonyakutatás Csoport munkatársai, Dr. Bánfalvi Zsófia (DSc) vezetésével két témán dolgoznak, a burgonya koraiságát befolyásoló molekuláris folyamatok vizsgálatán és a baktériumos hervadással szemben ellenálló burgonya előállításán.

Epigenetika Csoport

Epigenetika csoport

Az Epigenetika Csoport munkatársai, Dr. Szittya György (PhD) vezetésével, az epigenetika tudomány területeken végeznek kutatásokat. Céljuk az epigenetikai mechanizmusok szerepének a tisztázása a paradicsom termésérését befolyásoló gének szabályozásában, a paradicsom termésérésének befolyásolása genom editálással.​​​​

Kertészeti Növénygenetika Csoport

Kertészeti Növénygenetika
Csoport

A Kertészeti Növénygenetika Csoport munkatársai, Dr. Hegedűs Attila (DSc) vezetésével a kertészeti növények (elsősorban gyümölcs- és gyógynövényfajok) nemesítését segítő molekuláris növénygenetikai kutatásokat végeznek, különös tekintettel a gazdaságilag hasznos tulajdonságok biológiai hátterének megismerésére és markerek fejlesztésére. Kiemelt kutatási terület a gyümölcsfák önmeddőségének vizsgálata.

Növény Immunológia Csoport

Növény Immunológia
Csoport

A Növény Immunológia Csoport munkatársai, Dr. Fátyol Károly (PhD) vezetésével a növényi antitivirális védekezés mechanizmusait vizsgálják, valamint a növényi (kiemelten a burgonyafélék) vírusos betegségeinek molekuláris hátterét a genomszerkesztés módszerével.

Növényfiziológiai és Fejlődésbiológiai Csoport

Növényfiziológiai és Fejlődésbiológiai Csoport

A Növényfiziológiai és Fejlődésbiológiai Csoport munkatársai, Dr. Havelda Zoltán (DSc) vezetésével kutatásokat végeznek az RNS interferencia szabályozási folyamatainak vizsgálata céljából modell és gazdaságilag fontos paprika és árpa növényeken, valamint az egyszikű haszonnövények kedvező tulajdonságainak fokozása érdekében alkalmazható genomszerkesztési eljárások fejlesztésére. A burgonya koraiságának és biotikus rezisztenciájának fokozása genomszerkesztéssel, transzkriptomikai és metabolomikai jellemzéssel.

Növényi Stresszbiológia Csoport

Növényi Stresszbiológia
Csoport

A Növényi Stresszbiológia Csoport munkatársai, Dr. Csorba Tibor (PhD) vezetésével a növények, elsősorban káposztafélék hőstresszválaszának transzkripcionális és epigenetikai szabályozásaának megismerése érdekében. végeznek kutatásokat.