A szakkollégiumról

A szakkollégiumról

Utolsó frissítés: 2024 március 05.

A Festetics Imre Mezőgazdasági Biotechnológia Szakkollégium főleg a genetika, génmegőrzés és biotechnológia témakörök köré épül fel. Számos szakmai előadást szervezünk a kutatási aktualitások tükrében gesztorintézetünkkel, valamint az egyetem egyéb intézeteivel együttműködve, hogy ezeket a kevésbé ismert témaköröket megismertessük a hallgatókkal, valamint válaszokat kapjanak a felmerülő kérdéseikre. Az ismeretterjesztő előadásokon felül rendszeresen szervezünk laboratóriumi látogatásokat, ahol a hallgatók a szakma elismert kutatóinak vezetésével megismerkedhetnek testközelből az aktuális módszertani ismeretekkel, esetlegesen lehetőségük is nyílik kipróbálni azokat. Minden tanévben szakmai-közösségfejlesztő kirándulásokat is szervezünk pályázati keretből, amely során olyan helyeket látogatunk meg szakmai vezetéssel, ahol aktív génmegőrzés folyik. Ezekben partnerünk volt a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Budapesti Tropicarium, a Vácrátóti Arborétum és a Magyar Természettudományi Múzeum. Szakkollégiumunk egyedülálló módon külföldi hallgatóknak is szervez programokat angol nyelven.

A Festetics Imre Mezőgazdasági Biotechnológia Szakkollégium a korábbi Festetics Imre Molekuláris Biológia Diákkör tevékenységét folytatja. A diákkor éveken keresztül működött Dr. Galli Zsolt szervezésében, aki először doktorandusz hallgatóként, majd az intézet munkatársaként, elismert kutatókat, doktorandusz hallgatókat hívott meg a kollégiumba előadásokat tartani, így szakkollégiumunk is ezt a példát követi. A névadó Festetics Imre a magyar mezőgazdasági oktatás történetében kiemelkedő Georgikont megszervező Festetics György testvére volt. Festetics Imre nem csak jelentős nemesítési munkát folytatott, hanem nevéhez szorosan fűződik a magyar genetika születése is.

Gesztorintézetünk, a Genetika és Biotechnológiai Intézet hivatásának tekinti, hogy a genetika, mezőgazdasági biotechnológia tudomány és a kapcsolódó tudományterületek eredményeit, felfedezéseit, alkalmazási lehetőségeit nem kizárólag az egyetemi órákon, hanem más fórumokon is minél szélesebb körben ismertesse. Ilyen lehetőséget jelent a szakkollégiummal való együttműködés, aminek programjain az egyetem bármely hallgatója részt vehet.

Szakkollégiumi elnök: Balázs Réka
Szakkollégiumi alelnök: Péter Dániel
Szakkollégium oktatói segítő: Pápai Bánk

Gesztor intézet: MATE - Genetika és Biotechnológia Intézet