Hírek - Genetika és Biotechnológia Intézet
Hírek
Tartalom listázó
Létrehozva: 2024 május 23.
Kutatási Kiválósági Program 2024 tavaszi szakmai találkozó
Inspiráló szakmai előadásokkal zajlott le a Kutatási Kiválósági Program (KKP) tavaszi és egyben első szakmai találkozója a MATE Budai Campusán. Az eseményen 67 kutatási kiválóság vett részt.
Dr. Kovács Zoltán programvezető, tudománystratégiai rektori megbízott köszöntőjében ismertette a tavalyi pilot program eredményeit és tanulságait, majd felvázolta a KKP 2024 program részleteit, menetrendjét.
Dr. Csergő Anna Mária kutatási tanácsadó bemutatta a program szakmai eseményeinek tervezett témaköreit (A MATE kutatási stratégiájának megvitatása, az Európai Unió misszióinak ismertetése, Kiemelkedő kutatóműhelyek a MATE-n, Nők az agrártudományokban, Pályázati lehetőségek, Kutatási határterületek), majd arra bíztatta a jelenlévőket, osszák meg ötleteiket, hogy a KKP-csapat minél inkább a kutatók közös érdeklődése és fejlődési igényei szerint alakíthassa a rendezvények szakmai tartalmát. Szó esett még a kutatói karrierépítés támogatásáról, a tudománykommunikációról – ezen belül is a nemzetközi láthatóság növeléséről, valamint a kutatói életpálya folytatásának a KKP sikeres teljesítését követő lehetséges irányairól.
A bevezető előadást szakmai beszámolók követték, melyek során öt olyan kutató nyújtott betekintést a munkájába, akik már a Kutatási Kiválósági Program 2023-as pilot keretében is élvezték a program nyújtotta támogatásokat. Az első részben Dr. Keszthelyi Sándor az őszi káposztarepce kártevőinek ökológiai és kártételi vizsgálatáról, Dr. Jancsó Mihály pedig a környezeti stresszeknek ellenálló növények elemzéséről számolt be. Dr. Penksza Károly a változó klímában „túlélő művész” endemikus pázsitfüveket és azok gazdasági jelentőségét, Dr. Ferincz Árpád pedig a Velencei-tó halállományának változásait és a halgazdálkodás lehetőségeit ismertette. A szakmai rész zárásaként Dr. Zsidai László arról beszélt, hogyan hatnak a 3D nyomtatás során az anyagon belüli egyenlőtlenségek, a különböző adalékok és az újrahasznosítás a mechanikai és kopási tulajdonságokra.
A rendezvény végén a résztvevők megtekintették a Budai Arborétumot Dr. Honfi Péter vezetésével, valamint az Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet négy laboratóriumát látogatták meg. Utóbbi keretében feltérképezték az érzékszervi laboratóriumot Dr. Gere Attila, a pálinkadesztilláló félüzemi laboratóriumot Dr. Kun Szilárd, a sörfőző félüzemi laboratóriumot Dr. Kun-Farkas Gabriella, valamint egy oktatási és kutatás-fejlesztési projektekben alkalmazott válogatórobot működését Dr. Gillay Zoltán jóvoltából.
A Kutatási Kiválósági Program kétéves ciklusban, 2024. februárjától 2025. decemberéig nyújt támogatást a résztvevőknek, melynek keretében évi bruttó 2.000.000 forint kutatásra fordítható támogatást biztosít az Egyetem. A Program során a résztvevők szakmai közösségi eseményeken vehetnek részt, támogatást kapnak kutatói karrierútjuk építése és nemzetközi láthatóságuk növelése érdekében.