Mikrobiális Biotechnológia és Mikrobiomika Csoport

Mikrobiális Biotechnológia és Mikrobiomika Csoport részletes bemutatása

A csoport részletes bemutatása

A csoport négy témán dolgozik, melyek alapkutatási és alkalmazott kutatási feladatokat is tartalmaznak. A csoportban egy egyetemi tanár, egy tudományos tanácsadó, négy tudományos főmunkatárs, egy egyetemi adjunktus, két tudományos segédmunkatárs, három PhD hallgató, 2 szakdolgozó és két laboráns dolgozik.


Kutatási témák rövid bemutatása

 1. Vaddisznók bélcsatornájából származó, probiotikus tulajdonságokkal rendelkező mikroorganizmusok izolálása és jellemzése a sertés tenyésztésben hasznosítható probiotikumok fejlesztésére.
 2. A Balatoni Borrégió borainak helyi jellegét kiemelő új élesztő starterkultúrák fejlesztése és a borászati technológiába illesztése
 3. A mikroműanyag részecskéknek a bél mikrobióta összetételében és az egészségi állapotban okozott változásainak vizsgálata
 4. Antibiotikum rezisztencia kutatások:
  • Szerzett antibiotikum rezisztencia kimutatása és előfordulásának vizsgálata környezeti mintákban
  • Antibiotikumok alternatíváinak fejlesztése az állattenyésztés számára
    

Kutatási témák részletes bemutatása

Vaddisznók bélcsatornájából származó, probiotikus tulajdonságokkal rendelkező mikroorganizmusok izolálása és jellemzése a sertés tenyésztésben hasznosítható probiotikumok fejlesztésére.

Az állatok tápcsatornájában található mikroorganizmusok alkotják az úgynevezett bél mikrobiótát. A megfelelő összetételű mikrobiológiai ökoszisztéma egyensúlya az egészséges élet előfeltétele, míg az egyensúly megbomlása betegségek kialakulásához vezet. Léteznek olyan mikroorganizmusok, ún. probiotikumok, melyek elősegítik egy jól működő bélflóra számára fontos körülmények fenntartását illetve segítenek ezek helyreállításában. 

A nagyüzemi haszonállat tenyésztés körülményei gyakran okoznak olyan egészségügyi problémákat, amelyek a takarmányhoz adott probiotikumok segítségével enyhíthető, orvosolható. Kutatásunk egyik célja, hogy vaddisznók béltartalmából probiotikus tulajdonságokkal bíró mikroorganizmusokat izoláljunk, majd ezekből olyan probiotikomokat fejlesszünk, amelyek hozzájárulhatnak a sertés ágazat gazdaságos élelmiszertermeléséhez. Az eredményes munkához szükséges a vaddisznók bélcsatornájának különböző szakaszaiban található mikrobiológiai profilok megismerése, amelyet metagenomikai analíziseink eredményei biztosítanak.

A probiotikumokra jellemző egészség támogató tulajdonságok törzs specifikusak és a törzseknek számos kritériumnak kell megfelelniük. Jellemzésük során az izolátumokat faj szinten szükséges azonosítani, stressz tűrő képességük (pH- és epesó toleranciájuk) mértékét meghatározni, patogén baktériumokkal szemben mutatott antimikrobiális aktivitásukat kimutatni. A biztonsági feltételek teljesítése érdekében teszteljük a törzsek hemolítikus aktivitását, epesó hidrolizáló képességük meglétét, mértékét, valamint meghatározzuk antibiotikum érzékenységüket. Számos törzset kiválasztottunk teljes genom szekvencia meghatározásra. A szekvenciák bioinformatikai analízise megerősítette, hogy a törzsekben nincsenek szerzett antibiotikum rezisztencia gének, másrészről bakteriocin termelésért és mucin kötésért felelős géneket sikerült azonosítanunk.

További terveink szerint néhány kiválasztott törzs esetében állatetetési kísérletek segítségével in vivo körülmények között igazoljuk a probiotikumok kedvező hatását. Pozitív eredmény esetén lehetőség nyílik átlépni a termékfejlesztési szakaszba.

1. ábra. Lactobacillus törzsek antibakteriális aktivitásának kimutatása
egy patogén Salmonella törzzsel szemben.
 


2. ábra. Antibiotikum érzékenység meghatározása korong diffúziós módszerrel és
hemolítikus aktivitás detektálása véres agar lemezen
 


3. ábra.  Egy vaddisznó tápcsatornájának különböző szakaszaiban található
bakteriális összetétel család szintű felbontásban megadva.


A Balatoni Borrégió borainak helyi jellegét kiemelő új élesztő starterkultúrák fejlesztése és a borászati technológiába illesztése

A korszerű borászati technológia egyik meghatározó eleme az irányított erjesztés, mely úgynevezett „starter” élesztőkultúrák használata során érhető el. Ezek alkalmazása révén a fermentációs folyamatok jól kontrollálhatók, a fermentációs idő lerövidíthető és gyorsabb alkoholtermelés érhető el. Használatukkal azonban kevésbé érvényesül a borok egyedi jellege. Kereskedelemi forgalomban számos ilyen fajélesztő kapható, melyek általában a környezetben megtalálható természetes populációkból származnak.

A különböző borvidékek az adott területre jellemző mikroba közösséggel jellemezhetők, melyek az ottani környezeti viszonyokhoz adaptálódva a helyi borok erjesztésében meghatározó szerepet játszanak (spontán erjedés). Az élesztők az alkoholos erjesztés mellett, másodlagos anyagcseretermékeik szintézise révén hozzájárulnak a borok jellegének kialakításához. A „terroir” borok növekvő piaca nyitott utat az őshonos, úgynevezett autochton élesztőtörzsek kutatása felé. A terroir jelleghez, a helyi éghajlat, környezeti tényezők, a talajművelés és borászati technológia mellett az erjesztést végző élesztőtörzsek is hozzájárulnak.

Célunk a Badacsonyi Borvidékre jellemző élesztő törzsek izolálása, mikrobiális, molekuláris, genomikai és metagenomikai analízise. Távlati célunk a szelektált törzsek identifikálása, legfontosabb tulajdonságaik meghatározása, valamint az erjesztési kísérletek alapján, starter kultúrák létrehozása.
 

Starterfejlesztés folyamata

Az izolált élesztők törzs szintű megoszlása delta régió analízise alapján Laboratóriumi és mikrovinifikációs
kísérlet izolált terroir élesztőkkelA mikroműanyag részecskéknek a bél mikrobióta összetételében és az egészségi állapotban okozott változásainak vizsgálata

Napjaikban egyre nagyobb figyelem fordul a műanyagok káros, környezetszennyező hatásaira és azok ellenni védekezésre. Ezen a területen még viszonylag kevés figyelem fordítódott a mikroműanyagoknak a bél mikroflórájára gyakorolt hatásaira. Projektünk célja, hogy ezeket a hatásokat komplex megközelítéssel (genomikai, mikrobiológiai, élettani, toxikológiai, szaporodásbiológiai) vizsgáljuk emlősökön, s azon belül is nyúl haszonállaton.

A mikroműanyagok mindenütt jelen vannak, mint környezetszennyező anyagok. Projektünkben a műanyag részecskék által okozott változásokat emberi fogyasztásra szánt haszonállatokban, jelen esetben nyúlban vizsgálja. A mikroműanyag részecskék a bélben megváltoztatják a mikrobióta összetételét, melynek megbomlott egyensúlya anyagcsere betegségek kialakulásához vezet, hátrányosan befolyásolva az állat fejlődését, ezáltal a tenyésztés hatékonyságát és jövedelmezőségét. Mivel a kis méretű műanyag részecskék a vérbe és a test más szöveteibe is bejutnak, az élelmiszer fogyasztással az emberi testbe kerülve jelentős terhelést, egészségügyi kockázatot jelentenek. Ennek felméréséhez, megoldások kereséséhez elengedhetetlenek a tanulmányunkban gyűjtött ismeretek.

A projekt főbb feladatai: (i) Mikroműanyag terhelés hatása nyulak mikrobiótájára és fiziológiai állapotára (ii) Mikroműanyag bontó baktériumok izolálása (iii) Az izolált műanyagbontó mikroorganizmus és közösségeik vizsgálata (iv) Műanyagbontó baktériumok hatása a műanyag terhelésnek kitett nyulakban.

Mikrobiota dysbiosis és élettani változások a mikroplasztik expozíció után
(Lu et al., 2018).A mikroműanyagok bevitelének lehetséges hatásai és a béldysbiosishoz vezető
mechanizmusainak koncepcionális modellje
(Fackelmann és Sommer 2019).


Antibiotikum rezisztencia kutatások

A.) Szerzett antibiotikum rezisztencia kimutatása és előfordulásának vizsgálata környezeti mintákban 
Az Európai Unió 2017-ben akciótervet jelentett be az antimikrobiális rezisztencia (AMR) elleni küzdelemben. Az akcióterv “Egy Egészség” (One Health) elve kiemeli, hogy az emberi és az állati egészség összekapcsolódnak, a rezisztens baktériumok átterjedhetnek az emberekről a haszonállatokra és fordítva, és magában foglalja a környezet vizsgálatát is, amely szintén AMR forrása lehet. Az európai uniós ajánlásokkal összhangban antibiotikum-rezisztens baktériumok jelenlétére szűrjük mezőgazdasági haszonállatok székletét valamint környezeti mintákat, és az így izolált antibiotikum-rezisztens baktériumokat molekuláris és klasszikus mikrobiológiai módszerek segítségével jellemezzük az Agrár-biotechnológia és Precíziós Nemesítés az Élelmiszerbiztonságért Nemzeti Laboratóriumban,  nemzetközi együttműködés keretében.
 


B.) Antibiotikumok alternatíváinak fejlesztése az állattenyésztés számára
Az antibiotikumok helytelen vagy túlzott használata felgyorsítja az antimikrobiális rezisztencia (AMR) megjelenését a kórokozó mikroorganizmusokban, általában genetikai változásokon keresztül. E veszély leküzdése érdekében a NeoGiANT Horizont 2020 projekt új, természetes antimikrobiális készítményeket fejleszt ki az állattenyésztésben előforduló egyes fertőző betegségek leküzdése és megelőzésére érdekében, amelyek agrár-élelmiszeripari melléktermékekből származó természetes kivonatokat tartalmaznak. Ezen alternatív készítmények használata elősegítheti az antibiotikumoknak az akut fertőzések kezelésére történő korlátozását, csökkentheti jelenlegi profilaktikus használatukat. Ezek az új, természetes kivonatokon alapuló termékek javíthatják az állatok egészségét és jólétét,  növelve a mezőgazdaság jövedelmezőségét. A NeoGiANT projekt olyan alapanyagok (a fehér szőlőtörköly) felhasználásán alapul, amelyek költséghatékony és környezetbarát megoldásokat kínálnak fenntartható mezőgazgazdasági termelési rendszerek létrehozására. 


​​​​​Csoport főbb publikációi:

Libisch, B., Picot, C., Ceballos-Garzon, A., Moravkova, M., Klimesová, M., Telkes, G., Chuang, S. T., & Le Pape, P. (2022). Prototheca Infections and Ecology from a One Health Perspective. Microorganisms, 10(5), 938. https://doi.org/10.3390/microorganisms10050938 IF: 4.926

Tibor Nagy, Ama Szmolka, Tímea Wilk, János Kiss, Móni Szabó, Judit Pászti, Béla Nagy, Ferenc Olasz* Comparative genome analysis of Hungarian and global strains of Salmonella Infantis Frontiers in Microbiology 2020 Apr 3;11:539. doi: 10.3389/fmicb.2020.00539. eCollection 2020. IF: 4,235

Balázs Libisch*, Tibor Keresztény, Zoltán Kerényi, Róbert Kocsis, Rita Sipos, Péter P. Papp and Ferenc Olasz Metagenomic analysis of the gut microbiota of free-living wild boars (Sus scrofa) identifies acquired antibiotic-resistance determinants prevalent in domestic animal populations -preliminary results. Journal of Veterinary Research, 64(1), 111–118. https://doi.org/10.2478/jvetres-2020-0015 eCollection 2020 Mar. IF: 1.744

Annamária Gerőcs, Katalin Nemes-Barnás, Sára Pál, Barna Szőke, János Májer, Tibor Farkas & Ferenc Olasz* Isolation and characterization of yeast strains from Badacsony, Hungary, Indian Journal of Experimental Biology Vol. 58, July 2020, pp. 461-473 IF: 0.783

Szabó Mónika, Tibor Nagy, Tímea WilkTibor Farkas, Anna Hegyi, Ferenc Olasz, János Kiss*. Characterization of two multidrug-resistant IncA/C plasmids from the 1960s by using Oxford Nanopore MinION sequencer device. Antimicrob Agents Chemother. 2016 Sep 6. pii: AAC.01121-16. [Epub ahead of print] IF: 4.415

Kiss János, Péter Pál Papp, Mónika Szabó, Tibor Farkas, Gábor Murányi, Erik Szakállas and Ferenc Olasz* (2015) The master regulator of IncA/C plasmids is recognized by the Salmonella Genomic island SGI1 as a signal for excision and conjugal transfer Nucleic Acid Reserach 2015 Oct 15;43(18):8735-45. doi: 10.1093/nar/gkv758. Epub 2015 Jul 24.. IF.: 9,202

Duc, N. H., Vo, A. T., Haddidi, I., Daood, H., Posta, K. (2020). Arbuscular mycorrhizal fungi improve tolerance of medicinal plant Eclipta prostrata (L.) and induce major changes in polyphenol profiles under salt stresses. Frontiers in Plant Science, 11, 2209. https://doi.org/10.3389/fpls.2020.612299 IF: 5.753

Mayer, Z., Juhász, Á., Posta, K. (2019). Mycorrhizal root exudates induce changes in the growth and fumonisin gene (FUM1) expression of Fusarium proliferatumAgronomy, 9, 291. (Q1) IF: 2.259

Sasvári, Z., Hornok, L. and Posta, K. The community structure of arbuscular mycorrhizal fungi in roots of maize grown in a 50-year monoculture. Biol Fertil Soils 47, 167–176 (2011). https://doi.org/10.1007/s00374-010-0519-z IF: 2.319

N.H. Duc ; Zs. Csintalan ; K.Posta 2018 Arbuscular mycorrhizal fungi mitigate negative effects of combined drought and heat stress on tomato plants. PLANT PHYSIOLOGY AND BIOCHEMISTRY 132 pp. 297-307. https://doi.org/10.1016/j.plaphy.2018.09.011 , IF: 3.32

Hegyi, A., Nguyen, T. B. K., Posta, K. (2021). Metagenomic Analysis of Bacterial Communities in Agricultural Soils from Vietnam with Special Attention to Phosphate Solubilizing Bacteria. Microorganisms, 9(9), 1796. https://www.mdpi.com/2076-2607/9/9/1796 IF: 4.128


Csoport főbb pályázatai:

csak 2021-ben még futó, illetve 2021-ben, 2022-ben induló pályázatok

VKE, Alga-baktérium ko-kultivációs technológián alapuló moduláris mezőgazdasági szennyvízkezelő rendszer fejlesztése. (2017-2021) (2017-1.3.1-VKE-2017-00030)
Témavezető: Posta Katalin

VKE, Élelmezési célú sertések csökkentett antibiotikum használatú felnevelésére, a környezeti terhelés csökkentésére, valamint magasabb húsminőség elérését szolgáló takarmánykiegészítő gyógynövény-kelátok prototípusának kifejlesztésére irányuló kutatás (2017-2021) (2017-1.3.1-VKE-2017-00001)
Témavezető: Posta Katalin

VKE, A fatömeg hozamot és faanyagminőséget jelentősen növelő, a gyakorlatban eddig nem alkalmazott állománynevelési és trágyázási eljárások kidolgozása új, gyorsnövésű fajtákkal létesített erdészeti ültetvényekben (2017-2021) (2017-1.3.1-VKE-2017-00022)
Témavezető: Posta Katalin

TKP2020-IKA-12 Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatta a Tématerületi Kiválósági Program 2020, Intézményi Kiválóság Alprogram (TKP2020-IKA-12) keretében a Szent István Egyetem vízzel kapcsolatos kutatásainak körében, 2019-2021
Témavezető: Helyes Lajos
Résztvevők: Posta Katalin, Mayer Zoltán, Nguyen Hong Duc, Juhasz Ákos

TÉT-kutatási 2021október 1-2024:szeptember 30.: Környezetkímélő talajoltóanyag fejlesztés, hasznos mikroszervezetek izolálásával a Solanaceae családba tartozó növények fő kórokozóival, és az éghajlatváltozás által okozott abiotikus stressz hatásokkal szemben.
Témavezető: Posta Katalin
Résztvevők: Mayer Zoltán, Nguyen Hong Duc

TÉT 2019-2.1.11-TÉT-2020-00141 Antibiotikum-rezisztens Enterobacteriaceae törzsek előfordulásának felmérése és az általuk hordozott szerzett antibiotikum rezisztencia gének vizsgálata mezőgazdasági haszonállatok székletében
Témavezető: Libisch Balázs
Résztvevők: Posta Katalin, Keresztény Tibor

TKP2020-NKA-24 Időszak: 2020-01-01-2021-12-31 Konzorciális pályázat. Fehérjetakarmányprogram a magyar mezőgazdaság minőségi és mennyiségi fejlődéséhez és a társadalom jólétének erősítésére.
Témavezető: Olasz Ferenc
Résztvevők: Papp Péter, Libisch Balázs, Keresztény Tibor, Gerőcs Annamária, Nagy Tibor
A csoportnak a támogatás: 32.500 eFt

OTKA K-132687 Időszak: 2019-12-01 - 2023-11-30 A szervezetbe jutó mikroműanyag részecskéknek a bél mikrobióta összetételében és az egészségi állapotban okozott változásainak vizsgálata nyúl haszonállatban.
Témavezető: Olasz Ferenc
Résztvevők: Papp Péter, Libisch Balázs, Keresztény Tibor, Gerőcs Annamária, Nagy Tibor,
Összeg: 47.976 e Ft

H2020 LC-GD-6-1-2020 Neo_Giant Proposal ID 101036768 2021-2025. Konzorciális pályázat. The power of grape extracts: antimicrobial and antioxidant properties to prevent the use of antibiotics in farmed animals.
Konzorcium vezető: Marta Flores (Spanyolország)
Témavezető: Posta Katalin
Résztvevők: Olasz Ferenc, Libisch Balázs, Papp Péter, Keresztény Tibor, Juhász Ákos, Nagy Tibor.
A csoportnak igényelt támogatás: 787.583 Euro

OTKA K-128203 Időszak: 2018-10-01 - 2022-09-30 Két különböző mobilis multirezisztencia faktor együttműködésének vizsgálata: Az IncA/C plazmidok és az SGI1 típusú genomi szigetek kapcsolata.
Témavezető: Kiss János
Résztvevők a csoportból: Papp Péter, Olasz Ferenc


A csoport tagjai

Név: Dr. Olasz Ferenc György, tudományos tanácsadó
MATE, GBI, Mikrobiológia és Alkalmazott Biotechnológia Tanszék, Mikrobiális Biotechnológia és Mikrobiomika Csoport, 2021-
mtmt

M.Sc.: biológus JATE Szeged (1980)
Ph.D.: Biológia, SZIE, Gödöllő (2007)
Címzetes egyetemi tanár: SZIE, Gödöllő (2017)

Telefon: +36-70/491-1363
Iroda: MATE GBI Gödöllő, Szent-Györgyi A. u. 4., 2. emelet, szobaszám: 209
E-mail: Olasz.Ferenc.Gyorgy@uni-mate.hu

Név: Juhász Ákos, tudományos főmunkatárs
MATE, GBI, Mikrobiológia és Alkalmazott Biotechnológia Tanszék, Mikrobiális Biotechnológia és Mikrobiomika Csoport, 2021-
mtmt

M.Sc.: Biológus, SZTE, Szeged (2000)
Ph.D.: Biológia, SZTE, Szeged (2006)

Telefon: +36-28/522-000 / 2108
Iroda: MATE GBI Gödöllő, Páter Károly u., 1., szobaszám: Mikrobiológia gyakorló
E-mail: Juhasz.Akos@uni-mate.hu

Név: Libisch Balázs, tudományos főmunkatárs
MATE, GBI, Mikrobiológia és Alkalmazott Biotechnológia Tanszék, Mikrobiális Biotechnológia és Mikrobiomika Csoport, 2021-
mtmt

M.Sc.: Biológus, ELTE, Budapest (1997)
Ph.D.: Biológia, ELTE, Budapest (2006)

Telefon: +36-28/430-494 / 4163 mellék
Iroda: MATE GBI Gödöllő, Szent-Györgyi A. u. 4., 2. emelet, szobaszám: 247
E-mail: Libisch.Balazs.Karoly@uni-mate.hu


 

Név: Dr. Papp Péter Pál tudományos főmunkatárs
MATE, GBI, Mikrobiológia és Alkalmazott Biotechnológia tanszék, Mikrobiális Biotechnológia és Mikrobiomika Csoport, 2021-

M.Sc.: biológus JATE Szeged (1981)
Ph.D.: Biológia, JATE Szeged (1998)

Telefon: +36-28/430-494, +36-70/491-1357
Iroda: MATE GBI Gödöllő, Szent-Györgyi A. u. 4., 2. emelet, szobaszám: 247
E-mail: Papp.Peter.Pal@uni-mate.hu

Név: Dr. Mayer Zoltán, egyetemi adjunktus
MATE, GBI, Mikrobiológia és Alkalmazott Biotechnológia Tanszék, Mikrobiális Biotechnológia és Mikrobiomika Csoport, 2021-
mtmt 

M.Sc.: Növényorvos SZIE (MATE) (2012)
Ph.D.: Biológia, SZIE (MATE), Gödöllő (2020)

Telefon: +36-28/522-000 / 2100
Iroda: MATE GBI Gödöllő, Páter Károly u., 1., szobaszám: Mikrobiológia gyakorló
E-mail: Mayer.Zoltan@uni-mate.hu

Név: Nguyen Hong Duc, tudományos segédmunkatárs
MATE, GBI, Mikrobiológia és Alkalmazott Biotechnológia Tanszék, Mikrobiális Biotechnológia és Mikrobiomika Csoport, 2021-
mtmt

M.Sc.: Crop science Nong Lam University, Ho Chi Minh City, Vietnam (2010)
Ph.D.: Növénytudomány, SZIE (MATE), Gödöllő (2018)

Telefon: +36-28/522-000 / 2109
Iroda: MATE GBI Gödöllő, Páter Károly u., 1., szobaszám: Mikrobiológia gyakorló
E-mail: Nguyen.Hong.Duc@uni-mate.hu

Név: Keresztény Tibor, tudományos segédmunkatárs, PhD hallgató
MATE, GBI, Mikrobiológia és Alkalmazott Biotechnológia Tanszék, Mikrobiális Biotechnológia és Mikrobiomika Csoport, 2021-
mtmt

M.Sc.: Biológus, Debreceni Egyetem, Természettudományi és Technológiai Kar, 2016
KUEP: 2016 április - 2020 december, mentor: Dr. Papp Péter Pál
PhD iskola: MATE, BTDI, 2017-
Mentor/témavezető: Dr. Olasz Ferenc György

Telefon: +36-28/430-193 / 4163
Iroda: MATE GBI Gödöllő, Szent-Györgyi A. u. 4., 2. emelet, szobaszám: 247
E-mail: Kereszteny.Tibor@uni-mate.hu


 

Név: Gódor Imréné, laboráns
MATE, GBI, Mikrobiológia és Alkalmazott Biotechnológia Tanszék, Mikrobiális Biotechnológia és Mikrobiomika Csoport, 2021-

Telefon: +36-28/522-000 / 2107
Iroda: MATE GBI Gödöllő, Páter Károly u., 1., szobaszám: Mikrobiológia gyakorló
E-mail: Godor.Imrene@uni-mate.hu

Név: Szentpéteri Viktor, PhD hallgató
MATE, GBI, Mikrobiológia és Alkalmazott Biotechnológia Tanszék, Mikrobiális Biotechnológia és Mikrobiomika Csoport, 2021-
mtmt

M.Sc.: Mezőgazdasági biotechnológus SZIE (MATE) (2018)

Telefon: +36-28/522-000 / 2109
Iroda: MATE GBI Gödöllő, Páter Károly u., 1., szobaszám: Mikrobiológia gyakorló
E-mail: Szentpeteri.Viktor@phd.uni-mate.hu


 

Név: Soltész Tamás, kisegítő munkatárs
MATE, GBI, Mikrobiológia és Alkalmazott Biotechnológia Tanszék, Mikrobiális Biotechnológia és Mikrobiomika Csoport, 2021-

Telefon: +36-28/522-000 / 2107
Iroda: MATE GBI Gödöllő, Páter Károly u., 1., szobaszám: Mikrobiológia gyakorló

Név: Dr. Ferenczi Szilamér, tudományos főmunkatárs
MATE, GBI, Mikrobiológia és Alkalmazott Biotechnológia tanszék, 
mtmt

BsC: PATE, Kaposvár (1994)
M.Sc.: SzIE Gödöllő (2000)
Ph.D.: Biológia, SZIE, Gödöllő (2009)

Telefon: +36-20/579-8501
Iroda: MATE GBI Gödöllő, Szent-Györgyi A. u. 4., 2. emelet, szobaszám: 209
E-mail: Ferenczi.Szilamer.Imre@uni-mate.hu

Név: Corral Orbe Mishell Stephanya, SH PhD hallgató
MATE, GBI, Mikrobiológia és Alkalmazott Biotechnológia Tanszék, Mikrobiális Biotechnológia és Mikrobiomika Csoport, 2021-

M.Sc.: végzettség, egyetem: MATE, Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet, időpont:2021
PhD iskola: MATE, BTDI, 2021-
Mentor/témavezető: Dr. Olasz Ferenc György, Keresztény Tibor

Telefon: +36-20/364-3737
Iroda: MATE GBI Gödöllő, Szent-Györgyi A. u. 4., emelet: 2., szobaszám: 247
E-mail: Corral.Orbe.Mishell.Stephanya.2@phd.uni-mate.hu


 

Név: Bogár Andrea, labor kisegítő
MATE, GBI, , Mikrobiológia és Alkalmazott Biotechnológia Tanszék, Mikrobiális Biotechnológia és Mikrobiomika Csoport, 2021

Telefon: +36-28/430-494
Iroda: MATE GBI Gödöllő, Szent-Györgyi A. u. 4., emelet, szobaszám
E-mail: Bogar.Andrea@uni-mate.hu

Név: Hrabovszky Eszter, szakdolgozó
Szak: Mezőgazdasági Biotechnológus
Egyetem: MATE 
Időpont: 2021-
Témavezető: Dr. Papp Péter Pál
E-mail: hrabovszky.eszter@gmail.com